Банер
     

Саопштења 2010.
Саопштења 2009.
Саопштења 2008.
Саопштења 2007.
       САОПШТЕЊА 2006.

 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр. 12.
        Јучерашњим најновијим саопштењем из Кабинета предсједавајућег предсједништва Бих, Сулејман Тихић разоткрива немогућности заједничког живота на просторима Дејтонске БиХ и показује патолошку мржњу вође СДА према РС и српском народу.
        Овај острвљени исламски јуноша пренебрегава чињеницу своје функције и проговара језиком ратног хушкача из "исламске декларације" не поштујући потписани Дејтонски споразум, не схватајући сложеност државе БиХ и њено унутрашње устројство, заборављајући на РС, њене ингеренције, извојеване на бојном пољу а потврђене за зеленим столом у Паризу и Дејтону.
       Сулејман Тихић све чини да нас непоколебљиво увјери, да требамо што прије провести референдум о самосталности РС и изласку из сложене наметнуте БиХ на чијем је челу овакав србомрзац, који фалсификује историју те пријетњама и увредама обасипа један конститутивни народ у БиХ.
       Наш вожд Слободан Милошевић је спријечио 1992. године тотални геноцид над Србима и понављање Jасеновца који је прижељкивао Суљо Тихић и његов предсједник Алија Изетбеговић подстрекач насилне сецесије БиХ од Југославије. Рат који је вођен од 1992. до 1995. за српски народ на простору бивше БиХ био је одбрамбени, а само захваљујући војним менторима из Брисела и Вашингтона, Суљина конфенсионална група није доживјела потпуни војни слом. То треба да зна тобожњи предсједавајући Предсједништва БиХ који нас дрско у својим саопштењима тјера са српске земље, пријети и позива авети вјерског рата. Ми се својих хероја и вођа никад нећемо одрећи као ни својих легитимних тежњи. Нека Суљо Тихић вођа СДА и даље слави своје хероје Орића и Дудаковића, а нама препусти оцјену наших историјских величина и њиховог дјеловања. Крајње је вријеме да овај исламски фанатик научи свој матерњи језик и престане се хрватским језиком обраћати српском народу.
       Српска напредна странка РС ,
       чланица споразума са Српском странком РС и Српском радикалном странком РС.

       Бања Лука, 24.08.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 11.
        Свједоци смо застрашујућих видео снимака из августа 1995. године код Двора на Уни који јасно показују геноцидни пир над Србима који су починили припадници 5. корпуса муслиманске војске и њен ратни комадант Атиф Дудаковић као непосредни учесник. Очекујемо ревност тужилаштва БиХ и привођење правди монструозних убица и њиховог повампиреног предводника Атифа Дудаковића.
        Претпостављамо да правда неће остати слепа и да ће злочинце стићи заслужена казна у земљи која тежи националном помирењу и мирном суживоту њених грађана.
        Ужаснути смо као људи и Срби иступима острашћеног националисте и србомрсца Сулејмана Тихића предсједавајућег Предсједништва БиХ који негира очигледни злочин и користи јавну сцену да напада жртве и пријети РС. Солидарисање са злочином је злочин, а Тихић је за сваког нормалног повампирени дух из "исламске декларације" која нам показује шта бисмо доживјели уколико би се остварио концепт унитарне БиХ. Најновије догађање у БиХ учвршћује нас у увјерењу да је неопходно да власти што прије проведу легални референдум о самосталности РС и изађемо из творевине у којој смо обасути мржњом, а зове се Босна и Херцеговина.
       Српска напредна странка РС,
       чланица Споразума са Српском странком РС и Српском радикалном странком РС.

       Бања Лука, 11.08.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр.10.
        Најава предсједника Владе Републике Српске да су “одређени кругови“ из Сарајева послали писмо у вези са наводним проблемима око имовинско власничке структуре у рафинерији нафте у Броду, представља још једну у низу тенденциозних активности које долазе из Сарајева. На ово као и на многе друге притиске на РС нема правог и благовременог одговора надлежних институција Републике Српске.
        Рафинерија нафте у Броду је једно од кључих и перспективних предузећа у РС од чијег би успјешног рада могло да веома добро егзистира стотине хиљада грађана РС.
        Српска напредна странка поставља питање институцијама РС а посебно влади РС како је могуће да овај као и многи други притисци пролазе мимо адекватне реакције институција и контра мјера?
        Захтијевамо да влада изнесе пред јавност и садржај и мјере које предузима.
        Најближем смо закључку да је неком вјечити циљ да рафинерија не ради те да се Република Српска на тај начин лиши једног квалитетног и перспективног производно-привредног субјекта.
        Српска напредна странка упозорава све носиоце законодавне и извршне власти да коначно морају кренути у правцу заштите виталних интереса РС, а један од најсигурнијих путева је пут ка осамостаљењу РС. Крајње је вријеме да се почне са исправљањем грешака и враћањем назад већ изгубљених овлаштења.
       Српска напредна странка РС,
       чланица споразума са Српском странком РС и Српском радикалном странком РС.

       Бања Лука, 10.08.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 9.
        Одлука супервизора у Брчком да на територији фамозног дистрикта не примјењује позитивне прописе Републике Српске пре свега је само још један у низу потеза који су усмјерени против Републике Српске, а по сценарију политичких кругова из Сарајева, уз асистенцију њихових међународних помагача.
        Иако је у том дијелу Српске све упитно, од нелегитимне одлуке међународног арбитра о формирању дистрикта па до активности многих међународних институција, и даље се наставља процес бруталног отимања дијела територије Републике Српске као и њених ингеренција на које има легитимно право.
        Српка напредна странка подсјећа да је арбитражна одлука донесена ван слова и духа докумената Дејтонско-Париског мировног споразума, и што је још важније да представници РС никада нису дали сагласност на ову одлуку.
        Област Брчко је саставни и неотуђиви дио РС те њене институције MOРAЈУ одмах да преузму међународне правне мјере за функционисање уставно правног поретка Српске у свим инстанцама и на свим нивоима.
        Српка напредна странка поручује јавности да овакви и слични потези било међународних званичника, било политичара из Сарајева јасно указују да је једини пут Српске усмјерен ка самосталности и највишем степену аутономије јер само на тај начин могу да се демократски артикулишу интереси народа, грађана и појединаца.
       Српка напредна странка РС,
       чланица Споразума са Српском странком РС и Српском радикалном странком РС.

       Бања Лука, 08.08.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 8.
        На састанку Предсједника Влада земаља Југоисточне Европе који је одржан у Салзбургу а на тему стабилности региона, Предсједник Хрватске владе је наступио као и много пута до сада као дестабилишући фактор мијешајући се директно у послове других земаља и народа.
        Предсједник Хрватске владе се залаже ни мање ни више него за међународну конференцију о административно-територијалном преуређењу БиХ.
        И политичком лаику је потпуно јасно да је овај предлог уперен против РС и Српског народа, а на тај начин никако се не ствара стабилност у региону.
        Српска напредна странка поставља питање шта то ради Министарство иностраних послова БиХ и његов Министар у заштити конститутивних елемената БиХ од овако отворених напада.
        Познато је да постоји низ дипломатских мјера којима се у међународним односима штите земље, народи и Ентитети.
        Као и у много чему до сада није покренута ни једна одговорност а ни објашњење народу од стране надлежног министарства.
        Српска напредна странка захтијева од Министарства иностраних послова БиХ да одмах да, ваљано објашњење и мјере које је до сада предузела или у противном да Министар поднесе оставку због очигледног дјела, невршења својих дужности.
        Српска напредна странка понавља да овакви и слични догађаји представљају кристално јасне демократске разлоге да грађани Републике Српске веома озбиљно размишљају о свом осамостаљењу.
       Српска напредна странка РС,
       члница споразума са Српском странком РС и Српском Радикалном странком РС.

       Бања Лука, 04.08.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 7.
       Свједоци смо свакодневних притисака муслиманско-хрватске федерације уз благослов међународних медијатора на РС, српски народ у цјелини, његове институције, идентитет, територије, духовно и културно наслијеђе. Република Српска, држава и прекодринских Срба, изложена је невиђеној хајци, уцјени и притисцима у којима предњаче бошњачки представници и део међународне заједнице. Захваљујући Дејтонском споразуму заустављен је крвави и оружани део вјерског рата на подручју бивше БиХ и створена сложена држава у којој је српски народ извојевао своју државност унутар Републике Српске. Међутим, свакодневно сљедбеници Алије Изетбеговића и Исламске декларације, потпомогнути корумпираним и нестручним српским политичарима покушавају да оспоре и утру пут унитарној БиХ која је немогућа и коју већина Срба никад неће прихватити. Као легалисти и лигитимисти тражимо да се поштује потписано у Дејтону, али пошто бошњачки врх у Сарајеву обасипа нас само увредама, а светски моћници притисцима, видимо једину могућност у референдуму за отцјепљење од БиХ и миран и просперитетан живот у самосталној Републици Српској. Урушавање Дејтонског споразума и Устава узело је озбиљног маха, а не види се крај уцјенама и даљњим притисцима на Републику Српску. На данашњи дан (27. Јули) се обраћамо народу Републике Српске и мјеродавним политичарима са жељом да прихвате непосредно изјашњавање и коначно формирање Независне и самосталне државе Републике Српске у којој не бисмо слушали увреде и оспоравања бошњачких челника и трпјели даљње притиске и нарушавање Дејтонског споразума и Устава. Поручујемо онима који нас обасипају увредама, који желе нови беговат и доминацију нека потраже пут у срећну будућност у оквиру свог Ентитета, градећи добросусједске и комшијске односе са Републиком Српском и српским народом јер смо ми то увек жељели.
       Српска Напредна Странка,
       чланица Споразума са Српском Странком РС и Српском Радикалном Странком РС.

       Бања Лука, 27.07.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 6.
Реаговање СНС РС на недемократске процесе око промијене Устава
Достављено:
1. Предсједнику РС и Предсједнику СДС-а Драгану Чавићу,
2. Предсједнику Владе РС и Предсједнику СНСД-а Милораду Додику,
3. Министру иностаних послова БиХ и Предсједнику ПДП-а Младену Иванићу,
4. Медијима.

Поштовани, тренутни законити представници три водеће политичке партије РС. У вријеме пред опште изборе када се нигдје у свијету не врше промјене ни кључних закона а камоли Устава Ви заједно са дијелом домаћих и међународних фактора, поново отварате ову причу што се у најмању руку може оквалификовати као недобронамјерно. Жалосно је да ви као људи одговорни за будућност РС предњачите у реализацији процеса потпуно непотребног преноса овлаштења РС на БиХ. Такође покушавате то оправдати бољим функционисањем државе што упоште није тачно. Постојећи документи Дејтонско-Париског мировног споразума нису уопште стручно, квалитетно и коректно правно примијењени. Мислимо да се то ради тенденциозно, веома нестручно и неодговорно, а што је најбитније за сада нико не одговора за то. Сигурни смо да ће генерације које долазе знати да процијене ко је радио у интересу народа а ко не. (Погледај документ из Вашингтона) Српска напредна странка Вас пита :

- Да ли под потпунијом функционалношћу БиХ подразумијевате већи степен централистичке БиХ контроле над територијом РС Ентитета и њених народа?
- Зашто транспарентно не кажете због чега праве страховиту грешку они што се радују неусвајању амандмана?
- Да ли демократска воља већине слојева, испољена кроз неприхватање амандмана, сматрате, да тај дио народа треба прогласити непријатељима државе и народа по црно-бијелој техници из прохујалих времена, а да вас подсјетимо да огромна већина народа РС жели самосталност!
- Зашто на демократском изјашњавању народа не провијерите своје ставове?

Драга господо,
Српска напредна странка Вас подсјећа на Ваша права, обавезе и одговорности.
Оно што чините управо је супротно вашим обавезама из заклетви које сте дали и потписали.
Осјећате ли се одговорним због тога, јер Ви сте ипак на позицијамана којима се стратешки брани Уставни поредак, капацитети и народи у РС.
Српска напредна странка има јасан однос према РС, али и њеним капацитететима.
Не само да их очува, него и да унаприједи њихово функционисање у интересу генерација које долазе.
Спремни смо да подржимо све политичке факторе који раде на јачању самоодрживости Републике Српске.

Бања Лука, 10.07.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 5.
        Пресуда вођи муслиманских паравојних формација из Сребренице, Насеру Орићу кривом за громорозну смрт више од 3.000 подрињских Срба у периоду од 1992. до 1995. године, од двије године представља подсмијех правди и изругивање жртвама терора и геноцида.
        Недвосмислено се показало да је хашки трибунал политичка институција селективне "правде" на штету Срба, који што прије треба укинути како не би иритирао све добронамјерне људе и девалвирао институције УН. Нашим комшијама Бошњацима треба да буде јасно да подржавајући овакве лакрдијашке институције попут Трибунала у Хагу неће допринијети помирењу већ дубљем расколу и подривању сложене БиХ, створене у Дејтону.
        Они који данас по свијету проводе геноцид над Муслиманима, нису добронамјерни ни према Вама у БиХ јер разним резолуцијама Савјета Европе руше Устав БиХ и Дејтон и уводе нашу државу у неизвијесност и опасне конфликте.
        Опстанак сложене БиХ и РС у њој, поштовање Устава и Дејтона је залог будућности, сарадње и напретка ових простора, а зависи искључиво од нашег међусобног договора а не воље и интереса страних ментора.
       Српска напредна странка,
       која је у политичком споразуму за изборе 2006. са ССРС и СРСРС.

       Бања Лука, 01.07.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 4.
        Свједоци смо континуираног урушавања надлежности Републике Српске загарантоване Дејтонским споразумом и незабиљеженог (у аналима права) кршења донешеног Устава једне по структури сложене државне творевине каква је БиХ.
        Тенденције унитаризма БиХ пријете да заувијек укину сложену Босну и Херцеговину и отворе "Пандорину кутију" и изазову нови хаос и анархију већ виђене почетком 90-тих година.
        Као легалисти и легитимисти окупљени око Српске напредне странке РС и Радикалне странке РС којима је очување Републике Српске и поштовање Дејтона најузвишенији циљ, створили смо коалицију и покушали да у овом драматичном тренутку по интересе српског народа укрупнимо политичку сцену и будемо са онима у коалицији који имају сличне програме и исте циљеве.
        Свјесни тежине и значења предстојећих парламентарних избора обавили смо велики број контаката и састанака са свим релевантним странкама.
        На добром смо путу да остваримо заједнички политички наступ на предстојећим изборима са патриотски опредијељеним странкама оличеним у Српској странци Републике Српске и Српској Радикалној странци. Уколико би дошло до оваквог свеобухватног укрупњења национално-патриотских странака, сматрамо да бисмо представљали респектабилну снагу којој би српски народ у Републици Српској на предстојећим изборима указао повјерење, а ми одбранили Дејтонски споразум, вратили Републици Српској одузете надлежности, одупрли се унитаризацији БиХ.

       Бања Лука, 21.06.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 3.
        Суочени смо са континуираним и опасним нарушавањем Дејтонског споразума као највишег правног акта сложене државе БиХ на штету Републике Српске. Урушавање овлаштења РС је правни преседан који нас враћа у мрачну прошлост и стање унитаристичког концепта који је изазвао ужасни вјерски рат.
        Српска напредна странка дубоко предана и посвећена цивилизацијским достигнућима демократски заснованих и договорених принципа уграђених у највиши правни акт Републике Српске - УСТАВ, захтијева да се у Скупштини РС изгласају све укинуте, па пренијете надлежности Републике Српске на БиХ, јер непоштовање Устава и Дејтона одвешће нас у хаос и погубну анархију.
        Сматрамо да је референдум српског народа у РС за издвајање из БиХ правно утемељен у Повељи УН дат конститутивном народу сложене државе.
        Очекујемо од владајућих политичара РС да отворену проблематику пренесу у парламент.
        Ако Међународна заједница заговара на Косову и Метохији референдум националне мањине (што је правни преседан), не видимо ни један разлог зашто би се ово највише цивилизацијско достигнуће оспоравало српском народу у БиХ као конститутивном.

       Бања Лука 19.06.2006.
 
 
 
СAОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр: 2.
        Сучени смо са драматичним урушавањем државности Републике Српске загарантоване Дејтонским споразумом и тенденцијама које пријете да сложену структуру БиХ претворе у унитарну државу у којој би била оспорена права српског народа као конститутивног, а Ентитета РС као државотворности БиХ.
        СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА РС и РАДИКАЛНА СТРАНКА РС, свјесне тежине тренутка по народ Републике Српске, а опредијељене за очување РС и поштовање Дејтонског споразума одлучиле су да учествују на предстојећим парламентарним изборима.
        Због блискости страначких програма и опредјељења, а са жељом да укрупне политичке факторе у РС, одлучиле су се за коалицију и даљни заједнички наступ под именом "СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА РС".
        Отворени смо за све коалиције и заједничке наступе са свим странкама које имају исте или сличне циљеве.

       Бања Лука, 14.06.2006.
 
 
 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр:1.
       Српска напредна странка настала је 1997. године окупивши око себе искрене патриоте који су видјели на дјелу остварење српског националног идеала прекодринских срба, Републику српску, потврђену Дејтонским споразумом, у сложеној држави БиХ.
        Предвођена интелектуалном елитом нове српске државе, СНС је избјегавала политиканство и страначко надметање окренута постигнутом идеалу Републици Српској и није излазила на изборе.
       У посљедње вријеме, свједоци смо драматичног нарушавања Дејтонског споразума од стране поборника унитаристичког концепта БиХ, дијелова међународне заједнице и корумпираних и неспособних српских политичара који зарад личних интереса пренебрегавају општи интерес, не бирајући средства, све чине да пониште РС и права грађана РС, извојевана у отаџбинском рату и потписана за зеленим столом, пренесу на ниво БиХ.
        СНС чврсто опредијељена за поштовање Дејтонског споразума и темељних, уставом загарантованих права РС, сматра да је неопходно да се активније укључи у политички живот наше отаџбине РС и зато је изабрала мр сци. Винка Перића, истакнутог привредника и патриоту, за предсједника, и одлучила да учестује на слиедећим изборима који могу бити судбоносни за опстанак нашег Ентитета.
        СНС је отвотена за сарадњу и заједничко дјеловање за све национално и патриотски опредијељене странке којима је на срцу очување РС и њених досегнутих ингеренција државности загарантованих Дејтонским споразумом.

       Бања Лука, 10.06.2006.
 
 
 
Почетна страна         Линкови        Адресар       Контакт