Банер
     

Саопштења 2010.
Саопштења 2009.
Саопштења 2008.
       САОПШТЕЊА 2007.
Саопштења 2006.

 
 
ОТВОРЕНО ПИСМО ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИКУ ЕУ У БиХ
Његовој Екселинцији Мирославу Лајчаку
        Дејтонски мировни споразум зауставио је крвави вјерски рат у БиХ и створио претпоставке уставно-правног поретка у новој сложеној држави. Захваљујући кооперативности и безбројним уступцима, у највећој мјери српског народа, остварена је сложена држава БиХ у којој је српски народ остварио РС као део своје државности и тежњи које су, надали смо се, отклонили пријетњу унитарне БиХ која је била и изазивач вјерског рата и сабласног страдалаштва. Функција Високог представника јасно је дефинисана анексом 4 Дејтонског споразума и од Високог представника недвосмислено захтијева провођење прихваћеног и потписаног Дејтонског Устава. Свако нарушавање Дејтонског Устава представља опасан и несагледив чин, па од Вас очекујемо и захтијевамо да поштујете слово највишег правног акта у сложеној држави БиХ како бисте били легални и легитимни тумач, а не креатор кршења Уставних начела. Нажалост били смо свједоци и другачијег понашања Високог представника, посебно Ешдауна кога је „красило“ насилничко понашање и непоштовање Закона и Устава.
        Тиме је овај високи дипломата грубо нарушио свој кредибилитет и сврстао се у ред познатих англосаксонских политичара који су империјалним поривима обогатили свјетску историју бешчашћа.
        Ви долазите из земље која је свијету дала примјер мирног и демократског разлаза када је заједнички живот постао бесмислен и немогућ (мислимо на цивилизацијски разлаз Чешке и Словачке).
Такође у великој мјери као представник међународне заједнице и високо рангиран демократа учествовали сте у сецесији братских православних земаља исте вјере Србије и Црне Горе јасно се опредјељујући за сецесионистичку страну антисрпске коалиције ДПС. Иако су учињени бројни пропусти и преваре у Црној Гори приликом референдума на штету заједничке државе, Ви сте тај насилни неразумни акт унутар једног народа, лишен историјске логике, прогласили цивилизацијским и демократским достигнућем. У БиХ радите управо супротно покушавајући да од три вјере и три нације направите једну која је по укусу Ефендије Церића и Хариса Силајџића, а против хришћанске већине и радите на остварењу унитарне БиХ, односно опредјељењу муслиманског народа. Понекад нам се чини да сте Ви Блискоисточни, а не Европски Високи представник.
        Ако се, као Високи представник увјерите, да сложена БиХ не може функционисати а Дејртонски Устав одговорити тежњама сва три конститутивна народа и два Ентитета, очекујемо да примјените иста правила као у случају сецесије Црне Горе од Србије. Ваљда је то досљедност и морални кредибилитет представника међународне заједнице и дипломате који поштује елементарну логику.
        Гарантујемо Вам да ће на демократском коректном референдуму такав Вама континуирано досљедан политички потез, подржати најмање 80% грађана РС. Пријетите нам кашњењем уласка у Европу.
        Ваљда Вам је толико јасно да таквим ултимативно-присилним уласком само правите контра ефекат.
        Надамо се да Вама и неким дијеловима међународне заједнице није интерес да присилите грађане РС да своја демократска права и слободе потраже на други начин, или је то управо циљ?
        Познато Вам је да су већина и свјетских несугласица и сукоба почињали управо на Балкану.
        Пријетње смјенама нашим легално изабраним политичарима, санкцијама и другим недемократским поступцима не представљају Европска правила и цивилизацијске вредности? Поштована Екселенцијо!
        Надамо се да ћете као Високи представник и дипломата највишег ранга поштовати Дејтонски Устав, а посебно, потписане документе.

       Бања Лука, 07.09.2007.
       За Главни одбор
       Предсједник
       Мр сци. Винко Перић
 
 
 
Почетна страна         Линкови        Адресар       Контакт